Regelmatig duikt dit onderwerp op in artikelen in de krant naar aanleiding van een onderzoek hiernaar. (NRC vorige week HenkJan Honing) Daar is de wetenschap ook voor. Zoeken naar de invloed die muziek heeft op een mens.
Maar het valt me op dat er pas gepraat wordt over het vak muziek in de onderwijswereld als er een meerwaarde aanzit voor b.v. taal of rekenen! (er wordt te weinig aan muziek gedaan op veel basisscholen)
Stel de uitkomst van zo’n onderzoek (nog niet aangetoond) zou zijn muziek maakt slimmer. Is dat dan een argument om wel muziekles te gaan geven op school? Of de uitkomst is het tegendeel, wat dan …..
Vanzelfsprekend zit de waarde van het vak muziek in de muziek zelf. Zelf muziek maken en de muziekwereld leren begrijpen. Zoals als de waarde van rekenen is dat je de wereld van getallen/hoeveelheden gaat begrijpen en gebruiken.
In het dagelijks leven is muziek enorm belangrijk voor heel veel mensen. Waarom? omdat het niet alleen je cognitie aanspreekt, maar ook je gevoel, je lichaam en voorstellingsvermogen. Je ontspant, je creeert.
Muziekles op de basisschool (gym, handvaardigheid) is dus een heel welkome afwisseling op het grotendeels cognitieve lesprogramma van de leerlingen. Op creatieve vakken wordt bezuinigd.Tja…..