1 uur per week zingen

singing_children

Een uur per week zingen op school. Dat stond op het rooster in de jaren 50/60 van de vorige eeuw toen ik kind was. Hoewel…alleen als de leerkracht kon of wilde zingen met de klas.  Ik herinner me dat iedereen het fijn vond om te staan en luidkeels de oud Hollandse liedjes te zingen. Niet om de teksten (karretje over de zandweg, of schoenlappertje vetleer) wij waren meer toe aan de Beatles die toen hun eerste hit hadden, maar om de belevenis van het zingen zelf. De leraar had genoeg steun aan de liedbundel om het vak zingen vorm te geven.

Muziek hoort nu bij Kunstzinnige orientatie. Kerndoel (2006) is volgens de richtlijnen in het kort; Leerlingen beelden in taal, muziek, spel en beweging gevoelens en ervaringen uit. Ze leren reflecteren op eigen en andermans werk. Ze verwerven kennis over aspecten van het cultureel erfgoed.

Mijn vraag is: wat voor steun heeft de leerkracht aan dit kerndoel? Een liedboek is nu te weinig. Inhoudelijk is er niets op dit kerndoel aan te merken, dat is het niet, maar je kunt er erg veel kanten mee op. Eigenlijk  hoef je niet eens aandacht aan muziek te geven om aan het doel te voldoen…of zie ik het misschien te somber?

Wordt vervolgd.

afb. gutavorezende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s