Verbeeldingskracht

musical 5

Bezig zijn met muziek kan zijn: De verbeelding laten spreken.  Kan zijn, want een liedje zingen, een ritme klappen of op een instrument spelen zegt nog niets over de verbeelding laten spreken. dat is gewoon voor en nadoen.

Voor en nadoen is belangrijk om iets te leren. In dit geval bij een lied,  de tekst en melodie  of een ritme precies na zingen en spelen. 

Pas na de kennis van een muzikaal gegeven kun je er mee spelen. Kun je analyseren, uitdrukking geven en variëren.

En welke manier is er beter dan de kinderen zelf te laten ontdekken, zelf te laten onderzoeken en ze zelf initiatief te laten nemen in de muziekles. Dat kan door vragen stellen, opdrachten geven aan kleine groepjes en tijd geven om muziek en instrumenten te onderzoeken op hun mogelijkheden.

Digitale en papieren methodes zijn prima als basis, als gegeven. Laat daarna de methode los en ga met de kinderen als groep of in kleine groepjes analyseren, interpreteren en variëren. Jij als leerkracht hoeft niet alle antwoorden te hebben. Geef kinderen hun eigen verantwoordelijkheid en vraag hun ideeen, stimuleer hun creativiteit. Onderzoeken is leren.  Wordt vervolgd. 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s