Afrika BB

INHOUD: 1.Noord Afrika/de Asshak 2. Kenya 3. Baaba Maal

3.BAABA MAAL zingt op een traditionele manier een boodschap voor de jongeren in Afrika. Baaba Maal de verteller van nieuws of een verhaal. In dit geval over Aids en armoede de gevolgen ervan en hoe te voorkomen!

Hoezo traditioneel? In Afrika is een traditie van verhalen vertellen met een opvoedende waarde met of zonder muziek. (i.p.v. lezen in boeken over een onderwerp.) Het is mooi dat Baaba Maal dit voortzet. 

MUZIEK/DANS is een prachtig middel om een boodschap te vertellen.Dat is over de hele wereld wel het geval, maar in Afrika is het  ver door ontwikkeld!

2.KENYA

JAMBO een welkomstlied uit Kenya. het is ons makkelijk gemaakt. De tekst en vertaling staan netjes op het filmpje met een mooie begeleiding. Je kunt het zo zingen!

INSTRUMENT:Voor diegenen die een instrument bespelen, het lied staat in (de toonladder van ) Bes. De accoorden of bastonen die gebruikt zijn: Bes Es en F

Gebruikte tonen in de melodie: a bes c d es. Voor de melodie van het lied neem je de volgende tonen: d bes dd c es c / c a c c bes d bes

Als je mee wilt spelen op instrumenten doe het dan op de Afrikaanse manier: Luisteren en naspelen. Herhalen. Begin met de simpelste stukjes.

VRAGEN om je te helpen luisteren: HOEVEEL delen heeft het lied? HOE VAAK wordt het lied gezongen? WELKE instrumenten begeleiden? WELK instrument begeleidt de zang de 1e keer? HOE is de opbouw van het tussenspel? WAT verandert er (in de begeleiding) bij de 2e keer zang?

OM ZELF MEE TE SPELEN zoek je eerst de eenvoudigste begeleiding uit. Bijvoorbeeld de djembe/trom bij de 1e keer zang. (met een grote groep kun je stokjes of samba ballen erbij gebruiken zodat zoveel mogelijk kinderen actief zijn) En de eenvoudigste begeleidingsmelodie bij de 2e keer zang. (lange tonen keyboard d es c d /d es c bes/) Kijk hoe ver je komt.

TIP: ZING eerst de melodische begeleiding mee (mooie 2e stem) en speel daarna pas op een instrument. Wanneer je de melodie in je hoofd hebt, dus kunt zingen, is het vinden van de juiste tonen op je instrument een stuk makkelijker.

POPULAIRE zangeres uit Kenya

Waar zingt ze over? Vrij vertaald:

Ik heb al 35 jaar langs deze weg gelopen en ik kan zeggen wat een tocht! Ik draag mijn vaders woorden bij mij, hij zei: Wordt wijs, wees integer en eerlijk. En ik kan mijn grootmoeder horen zeggen: Kind ik heb je niets te geven, maar mag God je beschermen in dat verre land.

REFREIN: Ik ben een Afrikaans meisje. Ik weet waar ik vandaan kom en ik weet wat ik wil. Ik daag alles uit, wat ze over ons zeggen. Wij met onze chocolade huid.

Achter in mijn hoofd hoor ik alle stemmen van hen die er zijn en hen die er niet meer zijn. Ik hoor ze fluisteren. Als je naar hun land gaat laat je beste kant zien. En ik hoor mijn grootmoeder zeggen. Kind ik heb je niets te geven, maar mag God je beschermen in dat verre land.

REFREIN……… Ik ga zingen, zingen, zingen, Afrikaanse tekst ….Ik ga zingen, zingen zingen. REFREIN

Kinderen zingen en dansen

Kinderliedjes

Masai spring dans

 

1.NOORD AFRIKA

images

DE ASSHAK is een Toeareg volk uit de Sahara. Ze hebben een muzikale verteltraditie. Mensen zingen hun verhaal. Zo wordt de geschiedenis van een volk doorgegeven.

DE IMZAD uit de opname is een 1 snarig instrument dat alleen door vrouwen bespeeld mag worden. Luister naar deze prachtige opnamen.

1.Tam tam, 2. De Imzad (strijkinstr.)3. Meisje zingt 4. Noehi speelt fluit 5. Afscheid van de Tam tam

Bron: Korte fragmenten muziek van de film Asshak Tales from the Sahara/Ulrike Koch. Uit de Regionen Air en Tenere in Niger. http://www.contactfilm.nl (cd is nog te bestellen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s