INHOUD: 1. Muziek uit China en Centraal Azie 2. Chinees volksliedje 3. Divali (India)
3. DIVALI, Liedje van Jeroen Schipper
Over het lichtjesfeest van het hindoestaanse geloof.
2. CHINEES VOLKSLIEDJE, Hoi Yuk te vinden in de liedbundel Eigen-wijs.
ZINGEN, INSTRUMENTEN EN GEHOOROEFENING Hoi Yuk 2x gezongen door groep 4 van Zeegroen. Eerst een langzame en dan een snelle begeleiding op de xylofoon.
BEGINTOON zang =A. De begeleiding is ostinaat, d.w.z constant dezelfde 2 tonen (C en A) en hetzelfde ritme.
EXTRA: De Pentatonische toonladder: Dat zijn de tonen C D E G A C. Met deze tonen kun je makkelijk een melodietje improviseren. Met zijn tweeën kun je ook samenspelen.
De halve tonen zijn uit de toonladder gehaald waardoor de samenklanken altijd goed klinken. Het klinkt ons (cliché) chinees in de oren. Maar ook de Blues is gebaseerd op deze toonladder met toevoeging van de blue notes.
1.CHINA EN CENTRAAL AZIE
De tabla indiase trommels
Hieronder traditionele muziek uit Mongolie (long song), China (blue little flower), en het oude Perzische rijk (Avaz-e Dashti).
Bron; Kort fragment uit; Yo Yo Ma & The Silk Road Ensemble/Silk road journeys./Sony classical De Chinese muziek is gearrangeerd.Er wordt ook gespeeld op traditionele instrumenten.
In dit filmpje van schooltv. zie je de traditionele mongoolse instrumenten en bij de zangers het bijzondere gebruik van hun stemmen.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20081124_mongoolsezangers01
Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. De inhoud is nadrukkelijk niet commercieel bedoeld. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)