Dansen en bewegen/OB

INHOUD: 1.Zevensprong 2. De koning marcheert 3. Zes heksen 4. Het regent 5. Parapluutje 6. de brug van Avignon 7. Gira tondo 8. Brilletje 9. Leg je hand

 

BIJ DANSSPELLETJES leren de kinderen de liedjes tijdens het dansen. De dans gestructureerd aanleren. Bijvoorbeeld moeilijke stukjes apart oefenen. Daarna de hele dans. Later met zang erbij. Indien nodig op een rustig moment het lied apart aanleren.

Nevofoon heeft veel kinderdansen, muziek en boekjes. 

9. LEG JE HAND (Israelisch volksdansje trad.)

Children-Line-Dancing-Silhouette-800px

Gezongen door groep Indigo

TEKST: Leg je hand in mijn hand ik dans met jou en jij met mij. Benen erbij benen erbij la la la la la la. He he ga je mee. Samen met mij dansen. He he ga je mee samen met me dansen. 

De kinderen staan 2 aan twee. Handen open. Vervolgens doen de kinderen wat jij zingt en voordoet met een kind (!) : 1 kind legt de handen in de handen van de ander. Je houdt elkaar vast en “schopt” je benen naar opzij. Bij He He, 2 klappen en weer samen ronddraaien en herhalen.

TIPS: doe het dansje 1x voor zodat iedereen kan zien wat er precies gebeurt. Laat daarna 2 kinderen met jou meedoen. Als dat goed gaat kan iedereen wel meedoen.

Extra aandacht geven aan de 2 klappen. Want dan stopt het dansen (benen erbij). Dat heeft dan niet iedereen in de gaten. Wat je vervolgens doet kun je variëren. Gewoon samen dansen, of blijven klappen of inhaken en ronddraaien rechtsom en linksom. 

  • Dit dansje staat ook in de Tweede Vrolijke Kring (cd , muziek en tekst)  van Nevofoon. 

8.BRILLETJE (trad.)

glasses2-800px

Gezongen door groep Violet

TEKST: A. Ik heb een brilletje al voor mijn ogen om te zien wie er dansen mogen. Ik heb een brilletje al voor mijn ogen. Ja ik zie het al ik dans met… jou! B.Tralalala enz. 

KRINGSPEL: De kleuters staan in de kring. 1 kind in het midden maakt met zijn vingers een “brilletje” voor zijn ogen en loopt rond en zingt (de oudste kleuter kan dat wel). Bij de laatste zin : Ik dans met jou ! staat het kind stil en danst met het kind van zijn of haar keuze. Bij tralala dansen ze samen in de rondte. De heel groep zingt een klapt.

Geef de kinderen een compliment als ze goed en rustig dansten. Zo kun je verder met 2 kinderen die rondlopen en kiezen, net zo lang tot iedereen mee kan doen. 

ZANGTIPS: Wanneer kinderen het lied niet kennen zing je zelf het couplet (A) en laat je de kinderen bij het Refrein (B) meeklappen. Speel het spel. Bij de 2e keer kan de groep meezingen met het Refrein. Na een paar keer vraag je wie (binnen in de kring) de tekst al kent. Oefen eventueel de tekst even apart zonder beweging.  

7.GIRA TONDO (Italiaans volksliedje)

images

Gezongen door groep Groen

TEKST: Gira giro tondo casca il mondo casca la terra tutti giu per terra. (Draai rond, de wereld draait, de aarde draait, iedereen valt op de grond.)

GEHOOR EN BEWEGING: De kleuters huppelen door de ruimte. Aan het eind van het liedje, bij terra: op de hurken zitten en dan weer verder huppelen. Opnieuw.

Bij het fluitstukje laat ik de kinderen rustig op hun hurken zitten en “zogenaamd” meefluiten. Het begin herhalen. Aan het eind van de dans vallen we op de grond.

ZINGEN:Wanneer de kinderen dit spel vaker gedaan hebben, kun je stilstaan bij de taal (Italiaans) en de tekst. Een stukje of helemaal aanleren. 

6.OP DE BRUG VAN AVIGNON (volksliedje)

5.PARAPLUUTJE (volksliedje)

4.HET REGENT (volksliedje)

3. ZES HEKSEN Tekst Chris Winsemius. Muziek: Hennie Vrienten. Kringspel.dansen in de kring en uitbeelden wat je zingt. Elke keer “verdwijnt” er 1 heks. Aan het eind komen ze weer terug. 

2.DE KONING MARCHEERT

 portablejim_Chess_tile_-_King

Gezongen door groep Blauw 

TEKST: De koning ging marcheren met wel 100.000 man 100.000 man 100.000 man. De koning ging marcheren met wel 100.000 man wel 100.000 man.

Twee aan twee marcheren de kinderen achter elkaar door de ruimte (Geschikt voor groep 3) Of eenvoudiger (groep 1/2): marcheren tegenover elkaar op hun plaats.

O Rosaline O Rosaline O Rosaline met wel 100.000 man.

De rij staat stil en maakt plaats, (gezichten naar elkaar) voor twee achterste kinderen die hand in hand door de haag met kinderen heen huppelen. Deze sluiten vooraan aan. En we beginnen weer opnieuw. Zie voor precieze beschrijving de 2e vrolijke kring.

1.DE ZEVENSPRONG (volksliedje)

Hans_Thoma_003

DE 7 SPRONG: (trad.) Heb je wel gehoord van de 7 de 7. Heb je wel gehoord van de 7 sprong. ze zeggen dat ik niet dansen kan. Ik kan dansen als een edelman. Dat is 1, stap naar voren  Dat is 2,  stap ernaast Dat is 3,  op 1 knie Dat is 4,  op 2 knieen  Dat is 5, op 1 elleboog  Dat is 6, op 2 ellebogen Dat is 7.  hoofd op je handen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s