De Barok/ Gouden Eeuw

1600-1750

film4affiche van de film le roi danse. 

DIT WAS DE TIJD van de Barok in de muziek. 

  •  Muzikanten waren in dienst van adel of geestelijken (kerk). De adel en geestelijken hadden genoeg geld om opdrachten te geven aan componisten.
  • De opera was nieuw! Een verhaal gespeeld en op muziek gezet. De zangers werden begeleid door een clavecimbel of een klein orkestje.  
  • -Onderwerpen hoefden niet meer perse over het geloof te gaan. Meer vrijheid en…oorlog over het geloof. (80 jarige oorlog)

HIERBOVEN ZIE JE LODEWIJK XIV  de zonnekoning! (uit de film Le Roi Danse) De koning was gek op dansen en muziek. Hier ontstond het klassieke ballet. Lodewijk had schrijvers, dansers, componisten en een heel orkest in dienst…. en natuurlijk nog veel meer mensen. 

Nieuwe muziek werd gecomponeerd en de beste musici aangenomen. Luister maar naar de muziek van een komisch ballet/toneelstuk geschreven door  Jean Baptiste Lully in dienst bij Lodewijk XIV. 

 Jean-Baptiste_LullyJean Baptiste Lully ±1670

 

Marche pour la ceremonie des Turcs 1670 Door Musica Antiqua Koln en Reinhard Goebel/ArkivMusic

Alles werd uit de kast gehaald om een mooie voorstelling te maken. Kijk maar naar een stukje uit de film le Roi Danse over de zonnekoning. De koning danst in het filmpje en je hoort muziek van Lully. Zie Youtube filmpje hieronder.

 

DE BEKENDSTE COMPONIST UIT DIE TIJD WAS JOHAN SEBASTIAAN BACH. (1685-1750) Hij was in dienst van de protestante (!) kerk en moest elke zondag voor nieuwe muziek zorgen. Hij was organist en ook dirigent van het koor en orkest van de (rijke) kerk.

images J.S Bach 1746

IN NEDERLAND is de Matthaus Passion nu nog heel populair. Het is het gezongen verhaal over de kruisiging van Jezus. Met koor,orkest en solisten, uitgevoerd in de dagen voor Pasen.

Later ging Bach aan het hof bij prins Leopold werken in Brandenburg, waar hij veel instrumentale muziek componeerde. Hij had het daar erg naar zijn zin. Bach schreef de Brandenburgse Concerten bij wijze van sollicitatie. Zo graag wilde hij er werken. Hieronder een fragment uit het 5e concert.

J.S. Bach. Allegro uit het 5e Brandenburgse concert/The consort of London/R Clark/Brilliant Classics

Bach is 2x getrouwd en had 20 kinderen, waarvan er 10 al jong stierven. ’t Was een hard leven in die tijd.

 

 

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. De inhoud is nadrukkelijk niet commercieel bedoeld. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s