1500-1600
Gravure van Crispijn van de Passe 16e eeuw
SAMEN MUZIEK MAKEN
De steden werden groter, mensen leerden een vak. De boekdrukkunst was uitgevonden. Papier werd gemaakt. Buskruit uitgevonden en gebruikt!
Mensen wilden zichzelf ontwikkelen. Sommigen leerden lezen en ook muziek kon nu worden opgeschreven. Liedboeken waren erg populair. Zie het verhaal van Harman Schinckel (Bron; H.de la Fonteine Verweij).
Er werd thuis gezongen en muziek gemaakt , net als in de kerk. De strijd om godsdienstvrijheid was begonnen in de Nederlanden (80 jarige oorlog). Katholiek of Protestant? Dat was de vraag.
Pieter Breugel de Oude 1568 Boerendans met doedelzakspeler
ZELF MUZIEK MAKEN EN DANSEN.
Naast kerkmuziek was dansmuziek erg populair in de Middeleeuwen en de Renaissance. Afwisselend werd een rustige en een snelle dans gespeeld en gedanst!
Kijk en luister naar de De Pavane een langzame dans genaamd: Bataille (strijd) van Tielman Susato. Stadsmuzikant en componist in de 16e eeuw.
Hieronder heb ik muziek van Susato op blokfluit en gitaar gespeeld. Een Ronde en Salterelle.
ronde en salterelle Een paar ideeën voor deze dansen
Ronde_2 Bladmuziek van de Ronde. Om zelf te spelen.
De kinderen kunnen de Ronde ritmisch en melodisch begeleiden. Bij de Salterelle kunnen groepjes kinderen een passende dans/kunstjes verzinnen en ritmisch begeleiden.
POPULAIRE INSTRUMENTEN? De luit, de blokfluit, bazuin (trompetachtig), clavecimbel, viola da gamba, kromhoorn, doedelzak, cornetto….
Instrumenten die nu alleen nog voor oude muziek (1400-1750) worden gebruikt. Ze klonken te zacht voor de grotere orkesten die later in de 18e eeuw ontstonden.
de trommel, een signaalinstrument in de oorlog
Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. De inhoud is nadrukkelijk niet commercieel bedoeld. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)