Kerstmis/OB

INHOUD: 1. Muziekspel Rudolph. 2. Klein ster  3. “s Winters  4. O Dennenboom  5.Jeroen is de man  6. Zage zage/aja kabaja  7. Kleine sterretjes  8. Aaron, een Kerstverhaal 9. De Boodschapper

9.DE BOODSCHAPPER  een Decemberverhaal  (P.ten Houten)

Een verhaal over een grote spar en een kleine den. Eentje moet er verdwijnen. Wat gaat er gebeuren?

fullsizeoutput_2c5

Bronnen: Pino de Vittorio/Le Tarantella del Gargano, La manfredina/La Rotta/Unicorn Ensemble, Martijn Padding/flutemusic from the Netherlands, Jaap Geraedts, sonatine voor fluit en piano (vivace), Sonate in D kleinvoor viool en b.c, Monica Huggett en Ton Koopman, Jordi Savall, muziek uit het paleis. Hesperion 14 e eeuw. Zang; Nikki en Misha

8. AARON, EEN KERSTVERHAAL (P.ten Houten)

Het verhaal over Aaron die voor zijn moeder water gaat halen uit de waterput in slaap valt en een kudde schapen volgt. 

NACIMIENTO

Nacimiento de navidad

Bronnen: *Blue camel/Ethnophonic Ensemble/ Oriental music from Dubai 2008/Itwhy *Lyon/ Ice palace uit de fairytailsuite/ Royal Ballet sinfonia o.l.v. D.L Jones/ Marco Polo *Uit de 4 jaargetijden van Vivaldi/ * Komm Jesu Komm, Motet van Bach/ Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra

Muziekversie, zonder ingesproken tekst. Om zelf het verhaal bij te vertellen.

 

TIPS voor de onderstaande liedjes

RUST EN STILTE /LIEDJES COMBINEREN    De liedjes ’s Winters en de sterrenliedjes nodigen uit tot rust en stilte. Leg daar ook de nadruk op. Stil zijn en kijken of stil zijn en luisteren.

ACTIE /LIEDJES COMBINEREN   Zage zage, Aja kabaja, Jeroen, de Dennenboom en kleine sterretjes zijn de actieve liedjes. Daar kunnen de kinderen uitbeelden en bewegen! en zingen natuurlijk. Maak er een verhaal van en laat de kinderen mee verzinnen.

GEHOOR: Zing eerst een klein stukje van het liedje, (2-4 woorden) voordat de kinderen meedoen. Zo horen de kinderen de begintoon en het tempo.

7. KLEINE STERRETJES (Patricia ten Houten)

Moon in dark night sky full of stars

Kleine sterretjes in de donkere nacht. Zie je schitteren schitteren heel zacht. Pluk een sterretje en bewaar het stil. Breng het naar iemand die het hebben wil. 

Geef het aan een vriendje …. en wacht ….Het laat het lichtje schitteren… heel zacht.

ZINGEN EN KRINGSPEL: Leg een aantal (zelf gemaakte) sterretjes neer. Of plak ze op de muur of i.d.  Terwijl de kinderen het liedje zingen “plukt” 1 kind een ster en brengt het naar een ander. Dat kind laat het sterretje even “schitteren”in de kring. (hoog houden, rondje draaien..) Zo doorgaan tot de sterren op zijn of tot zolang het nog leuk is. 

GEHOOROEFENING: Alle kinderen zijn sterretjes. Wanneer je een sterretje aantikt hoor je hoe hij klinkt. (wat kinderen zelf bedenken…ping, tingeling, twinkel of i.d.) Iedereen zingt het sterretje na. 

DRIE LIEDJES COMBINEREN 4, 5 en 6

Anonymous_Christmas_tree

6. AJA KABAJA kabine bine bom. Zagen zagen de boom omzagen. Aja kabaja kabine bine bom. Zagen zagen de boom valt om. (traditioneel)

BEWEGEN EN MAAT: Twee aan twee met gekruisde armen “zagen” de kinderen tot het liedje uit is en de bomen omvallen op de grond. Dat zijn de kinderen zelf. (variatie: als iemand op de trom slaat valt de boom om) Maar we gaan meteen door naar de volgende boom. Twee kinderen die al goed kunnen zingen doen het een keer voor. Dan weer met zijn allen zingen en vallen.

BEWEGEN EN LUISTEREN: Genoeg Kerstbomen omgezaagd om te verkopen. We slepen de zware bomen naar Jeroen. (op muziek) Die gaat ze verkopen.

 Kerstbomen slepen

5. JEROEN van Thea Zaat

 Jeroen/zang 2x

De groep zingt: Jeroen is de man met de grote wagen. Hij staat op de pleinen* om te vragen: (Jeroen) Wie wil er een kerstboom groot en groen. mensen kom toch kopen bij Jeroen. 

*Is oorspronkelijk: hij loopt door de straten.

 IMPROVISATIE: Kinderen vragen of zingen bijvoorbeeld: Mag ik deze kerstboom of hoe duur is deze boom enz… Jeroen beantwoordt de vragen pratend of zingend.

4.Tot slot hebben we een mooie boom in huis en we zingen: O DENNNEBOOM

Bomen slepen: Fragment uit Watermusic van G.F Handel/The English Concert & Trevor Pinnock/ 1983 Deutsche Grammophone G. Hamburg

TWEE LIEDJES COMBINEREN nrs. 2 en 3

Christmas_L5

3. ’s WINTERS van Herman Broekhuizen.

’s Winters zang

Meezing versie met voorspel

’s Winters is het ’s avonds zo donker. Donker in huis en donker op straat. Doe doe doe de deuren maar toe. Doe doe dicht gordijnen maar dicht.Thuis is het warm….. thuis is het licht… Thuis is het warm… thuis is het licht.

De liedjes ’s WINTERS en KLEINE STER kun je goed combineren met een gesprekje over de winter.

De kleuters vertellen hoe zij het licht en warm maken thuis. Terwijl het buiten vroeg donker is en koud. Maar ook mooi als het helder is en je de sterren en maan aan de hemel ziet. 

MUZIEKINSTRUMENTEN EN GEHOOR: Muziekinstrumenten kun je bijvoorbeeld gebruiken om de sterren uit te beelden.

Welk instrument heeft een helder geluid? Zijn er nog andere instrumenten? Hoe klinken de sterren? Allemaal tegelijk of om de beurt? Zo maken de kleuters hun eigen muziek die te maken heeft met het onderwerp. 

2.KLEINE STER van Jeroen Schipper

images

1.KERSTMUZIEK/SPEL; Het verhaal van Rudolph het kleine rendier, maar nu uitgebeeld in muziek. Kleuters vinden het heerlijk om het verhaal te spelen en aan het eind van het verhaal al huppelend, twee aan twee lopend/huppelend jinglebells te zingen.

 

De muziek vertelt het verhaal. Laat het eerst horen aan de kleuters terwijl ze rustig zitten. En stel de vraag: Waar zou er kunnen gebeuren bij deze muziek? Op deze manier luisteren de kinderen extra goed en ieder kind kan zijn idee kwijt. Misschien komt er wel een heel ander verhaal te voorschijn, maar eindig wel met Jingle bells. 

Je kunt de rollen gaan verdelen en het verhaal gaan spelen.

De andere mogelijkheid is om het verhaal van Rudolph te vertellen. Horen de kinderen aan de muziek wat er gebeurt? Daarna kun je het spelen met zijn allen. (veel rendieren en Rudolph en de Kerstman)

1.Rudolph hoort de rendieren achter de arreslee lopen. L.Anderson/Sleighride/American Classics /2002/Naxos

2.Rudolph is verdrietig, hij wil mee… Een adagio uit een pianoconcert van Beethoven/Wilhelm Kempf/ Deutsche Grammophon 2002

3.De Kerstman komt fluitend aan. Bobby Mc Ferrin./Don’t worry be happy/Blue Note Rec. 1996

4.Rudolph vertelt dat hij mee wil doen met de andere rendieren. Van slagwerkgroep Anumadutchi/Kelfet Tambour/cd Djange Doch/1997/1998/Ottavo Rec.

5.Rudolph mag meelopen voor de slee. Jingle bells volksdans cd van Nevofoon/Hakketoon 2002

 

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie het reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s