Matthaus Passion

 323px-Pietro_Perugino_040

Kruisiging van Jezus met Maria en Johannus  naast het kruis. 1492  door Perugina

DE MATTHEUS PASSION  is het verhaal van het lijden en sterven van Jezus (2000 jaar geleden) opgeschreven door zijn volgeling (apostel) Mattheus.

Jezus wordt beschuldigd van onrust brengen. Hij wordt door zijn vriend Judas verraden en opgepakt en door ruw volk bespot. De rechter Pilatus wil Jezus wel vrij laten, want wat heeft hij eigenlijk misdaan? Maar het volk roept kruisig hem! Zo komt Jezus aan zijn eind.

 Geen vrolijk verhaal, wreed en gruwelijk, maar wel met een bijzondere afloop.

Want..uit liefde voor de mensen wilde Jezus sterven en hun zonden (problemen, fouten en mislukkingen) van hen wegnemen. Uit liefde, dat is bijzonder in een wereld vol geweld.

 

imagesJ.S Bach

JOHAN SEBASTIAAN BACH (1685-1750) was erg onder de indruk van het verhaal en heeft het op muziek gezet. De tekst wordt zo beeldend mogelijk uitgevoerd. Maar het is geen opera, er wordt geen toneel gespeeld.

Hoe heeft Bach dat gedaan met alleen muziek?

ER IS EEN VERTELLER (evangelist) die vertelt/zingt (recitatief= zingend praten) wat er gebeurde. Er zijn solisten die hun rol spelen door het zingen van mooie aria’s. (liederen) Zoals onder andere Jezus, Pilatus die recht sprak en Judas die Jezus verraadde.

Hagiasophia-christ

ER ZIJN 2 KOREN EN SOMS OOK 2 ORKESTEN. De koren spelen ook een rol. Het ene koor reageert bijvoorbeeld als het volk dat Jezus wel gekruisigd wil zien. Het andere koor zingt als gelovigen om medelijden te vragen.

De koren en zangers worden begeleid door het orkest o.l.v. Philippe Herreweghe. Hieronder een stukje Donder en bliksem waarin een koor (de gelovigen) zich afvraagt waarom het niet onweert en bliksemt bij zulk onrecht (Jezus wordt gearresteerd)

Erbarme dich In dit lied zingt een vrouw; God heb toch medelijden met deze arme man. Jezus werd geslagen en moest zelf het zware kruis dragen.

 Zij zingt alleen begeleidt door een viool om het mede lijden van een mens zo goed mogelijk uit te drukken.

De rol van de vrouw wordt door een man gezongen (countertenor/hoge tenor). In de tijd van Bach mochten er geen vrouwen zingen in de kerk. Jongens met hun nog hoge stemmen namen vaak die rol op zich.

468px-Quentin_Massys-Ecce_Homo-1520,Doge's_Palace,VeniceEcce Homo (zie hier de mens) 1520 door Quintin Matsys

Wanneer Jezus bespot wordt door het ruwe volk en een “kroon” van doornen takken op zijn hoofd krijgt zingt het koor; O haupt voll blut und wunden (o hoofd vol bloed en wonden)

Jezus sterft aan het kruis en wordt begraven in een grot. Het koor zingt tot slot: Wij gaan in tranen zitten en roepen u in uw graf toe: Rust zacht, zachte rust.


WIST JE DAT…

  • De Matthaus Passie zich afspeelt op Goede vrijdag
  • Pasen voor de Christelijke kerk betekent dat Jezus uit zijn graf is opgestaan

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s