Blaas/snaar instrumenten

INHOUD; Muziekinstrumenten uit Europa (zie ook http://www.orkestkidsite.nl: 1.Koperen blaasinstr. 2. Houten blaasinstr. 3. Strijkinstrumenten 4. Tokkelinstrumenten 5. Elektrisch/electronisch

1.Kennen de kinderen van je groep de volgende KOPEREN BLAASINSTRUMENTEN?

wind-instruments_5                                                

Op de afbeelding; hoorn, demper, cornet (trompetsoort), (bariton) tuba, (bas) tuba, trombone en een signaalhoorn of klaroen.

Volgorde van de opnames van; KOPEREN BLAASINSTRUMENTEN; 1.trompet, 2. hoorn, 3.tuba, 4. trombones, 5.trompet

BRONNEN; Camerata Trajectina/Lanterlu/muzikale wereld van Jan Steen/Globe Rec. 1996 Prokofiev/Peter en de Wolf/John Williams/Leonie Jansen/Philips.  Nederlands Blazers Ensemble /Motown/Musikanti/Eigenwijs/1999/VPRO

*2.Kennen de kinderen de volgende HOUTEN BLAASINSTRUMENTEN?

wind-instruments_3

Op de afbeelding: fagot, klarinet, hobo, dwarsfluit, franse hoorn (althobo)

wind-instruments_2Links een klarinet riet en ernaast een hobo en fagot riet.

Volgorde van de opnames van: HOUTEN BLAASINSTRUMENTEN; 1. klarinet, 2. dwarsfluit, 3.hobo, 4.fagot, 5. saxofoon,

BRONNEN: Fragmenten van: Nederlands Blazersens./Musikanti/Eigenwijs/1999 VPRO. Prokofiev/Peter en de Wolf van John Williams en Leonie Jansen/Philips. Jazz inde klas/ Suzanne Overmeer /info@jazz4kids.nl/Uitg. de Toorts.

4.Kennen de kinderen de volgende SNAARINSTRUMENTEN?

acoustic-guitar harp

Volgorde van de opnames van: SNAARINSTRUMENTEN: 1. basgitaar (electrisch), 2. harp, 3. spaanse gitaar (akoestisch) 4. elektrische gitaar, 5. bas ( akoestisch)

BRONNEN: Fragmenten van; Blues Brothers1 / Peter Gun theme/Atlantic/1995. Nexus/Dance of the octopus/Musica Viva/2000.Gypsy Kings/Allegria/ CBS 1990. Van Morrison/Brown eyed girl/Happie Hippie hits/Kbox3218c

Kennen de kinderen de volgende STRIJKINSTRUMENTEN?

violin-family

Op de afbeelding” Bas, Cello , Altviool en Viool

Volgorde van de opname van de STRIJKERS: 1. cello’s (melodie) 2. viool, 3. bas, 4.strijkorkest

BRONNEN: Fragmenten van; Brahms/ 3e Symph. /Berliner Philmarmonica. Rimsky Korsakow/The kalender Prince /David Garforth & Orch. Philh. de Monte Carlo/Arion 1996. Saint Saens  De olifant/Het carnaval de dieren/Martha Argerich enz/2011/ Gottmer uitg. groep. Handel/ Watermusic/ English Consort/Trevor Pinnoch/Archiv

EN HOE ZIT HET DAN MET de piano, het keyboard, accordeon enz. ?

traditional-musical-instruments_1

De piano/vleugel zijn snaarinstrumenten en de snaren worden aangeslagen door hamertjes. Een combinatie van een slag en snaarinstrument dus.

De accordeon en het orgel hebben lucht nodig om geluid te produceren. De lucht wordt door een blaasbalg opgewekt. Bij het orgel gaat dat tegenwoordig elektrisch. Het zijn blaasinstrumenten.

ELEKTRISCH VERSTERKTE instrumenten zijn er genoeg. Elk instrument zou je elektrisch kunnen versterken, zoals je stem door een microfoon.

ELEKTRONISCHE INSTRUMENTEN zijn keyboards en synthesizers. Het geluid wordt elektronisch gemaakt. De kinderen kennen het geluid wel van de spelletjes die je op de computer kunt spelen. Daar zijn heel veel mogelijkheden mee. Zie http://www.ikcomponeer.nl  of http://www.creatingmusic.com   dan kan iedereen het zelf eens proberen.

electronic-instruments_2

Alle afbeeldingen op deze pagina zijn van http://www.visualdictionaryonline.com  QA Content. Uitdrukkelijk niet bedoeld voor commercieel gebruik.

 

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. Alles op deze pagina is bedoeld voor educatief gebruik. Nadrukkelijk niet commercieel. Mocht ik iets over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie het reactie formulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

2 gedachten over “Blaas/snaar instrumenten

  1. Bij de koperblazers noem je de klaroen een bugel, en saxhorn zoals hier afgebeeld is een bariton. De piano noem jij een slag/snaarinstrument, maar het is een toetsinstrument omdat je de toetsen nodig hebt om muziek te maken, de toetsen slaan op de snaren, dus ik begrijp je maar zonder toetsen kun je niks met de piano, áls je hem als piano wilt laten klinken uiteraard.

    • Bedankt voor je reactie. Ja, je hebt gelijk, de klaroen/signaalhoorn is geen bugel, de engelse cornet blijft gewoon cornet in het Nederlands maar de saxhorn noem ik bariton tuba een logische naam voor de kleinere tuba.

      Een piano is een aangeslagen snaarinstrument in de categorie toetsinstrumenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s