Muizen en beren/OB

INHOUD: 1. Beren en muizenspel op muziek. 2. Zangspel 3. Diverse muizen en beren liedjes

 

 

3.BEREN EN MUIZENLIEDJES

1375915210

EEN MUIS OF EEN BEER? (Tekst P.ten Houten)

Groep Indigo zingt en speelt Hoor ik daar geen.. (nog niet in mp3)

TEKST LIEDJE: 1.Hoor ik daar geen muisje boven in mijn huisje…nee het is een beer die springt op en neer.

2. Hoor ik daar een beer die springt op en neer… nee het is een muisje beneden in mijn huisje.

AANLEREN: Bij dit liedje hoort de begeleiding op de xylofoon (klokkenspel enz).

VOORZINGEN: Speel C G C G op de xylofoon/ klokkenspel (dat zijn de sprongen die de beer maakt.) en zing het 1e deel een keer. Vraag aan de kinderen of ze een beer hoorden springen of een muisje hoorden lopen. Roetsj daarna op de xylofoon en vraag of het een beer is die springt of een muisje die rent. (dat weten de kleuters wel..) Zing daarna het 2e deel van het lied.

XYLOFOON: Gebruik 2 xylofonen. Wie kan de sprongen van de beer spelen op de xylofoon? Wie het roetsjen van de muis? Nu spelen de kinderen de “intro’s ” en jij zingt het lied nog eens voor. Herhaal met 2 andere kinderen. 

ZINGEN: Jij zingt de VRAAG: Hoor ik daar geen muisje boven in mijn huisje? De kinderen ANTWOORDen: Nee het is een beer die springt op en neer. (een kind kan e.v. een beer uitbeelden) Jij zingt de volgende VRAAG: Hoor ik daar geen beer die springt op en neer? De kinderen ANTWOORDen: Nee het is een muisje beneden in mijn huisje. 

Nu andersom: kinderen zingen de vraag en jij het antwoord. Daarna kun je het hele lied zingen+ xylofoonintro’s. Naar eigen inzicht kun je uitbeelden, de groep in tweeën delen voor vraag en antwoord enz…

 

 

images

GROTE DIKKE BEER

 

Groep Indigo zingt van de Grote dikke beer

TEKST LIEDJE: Ben een grote dikke beer. ‘k Zwaai met mijn poten heen en weer. Pom pom pom pom pom pom. ( tekst P.ten Houten)

ZANG: Na het voorzingen van het lied kunnen de kinderen pom pom pom enz, zingen. Daarna beelden ze ene dikke beer uit en zingen het lied. 

EXTRA: De woordjes Pom pom kun je goed gebruiken als toonoefening en later als improvisatie. Kunnen de kinderen dezelfde toon zingen als jij. (pom, pom… ritmisch gezongen op 1 of 2 tonen) Kan een kind ( op zijn eigen manier) zingen als een beer? Solo, de groep zingt na. 

TIPS: Solo zang van een kleuter  die in de kring loopt als een dikke beer en het liedje zingt. “de Beer” gaat uitrusten. De hele groep zingt: Zij (hij) is een grote dikke beer ze zwaait met haar poten heen en weer  enz.

De beer kiest een andere beer. Bijvoorbeeld met de ogen dicht rond te draaien tijdens het zingen van de groep. Aan het eind wijst ze iemand met ogen dicht aan. 

 

images

BEERTJE DRAAI EENS ROND

 

Groep Indigo zingt Beertje draai eens rond

TEKST LIEDJE: Beertje beertje draai eens rond. Beertje beertje raak de grond.Beertje beertje poets je tanden. Beertje beertje was je handen. Handen in je zij, hoeveel jaar ben jij! (trad. touwspringliedje)

DANSSPELLETJE: In de kring. 1.Eerst een keer voorzingen. 2.Dan doen de kinderen mee en beelden uit wat je zingt (e.v. hulpkaart) 3. Uitbeelden en zingen 4. Springen, zingen en uitbeelden 5. In het midden 1 kind. Draait tegen het eind van het lied in het rond en wijst een kind aan dat klapt hoe oud de beer is (1-10 jaar) Goed luisteren hoe oud.

TIP: Ik tekende de bewegingen op kaartjes. Dit als geheugensteuntje in het begin. 

-ZAGE ZAGE WIEDEWIEDEWAGEN. (trad.)

BEWEGINGSSPEL: Kinderen zitten tegenover elkaar. 1. Houden elkaars handen kruislings vast en zagen tijdens het zingen van het liedje. 2. Hetzelfde maar nu heel langzaam zingen en bewegen 3. Van langzaam naar snel……..

2. ZANGSPEL. WAT HOOR IK IN MIJN HUISJE. (trad.)luister hieronder

 

Cat_-7

TEKST: (a) Wat hoor ik in mijn huisje. Ik geloof het is een muisje (b) Muisje muisje haast je wat , want daarbuiten loopt de kat (c) Daar gaat de deur al open, muisjes ga toch lopen (d) Miauw miauw de kat in huis, weg is onze kleine muis.

AANLEREN: Het is een heel verhaal. Zing het een paar keer (+beweging) en laat dan de kinderen de laatste zin (miauw, miauw, enz.) zingen. Daarna de eerste zin. Jij de 2e en 3e zin. 

BEWEGING: Bij de 1e zin bij het woordje Horen uitbeelden. 2e zin: Handen op benen, rennen uitbeelden 3e zin: Armen naar voren 4e zin: Miauw 2x en weg!

SPEL: In de kring dicht tegen elkaar aan staan. Dit is het holletje van 3 muizen. Ze piepen en we gaan het liedje zingen.

Buiten de kring wacht de kat. Bij de tekst: Daar gaat de deur al open, stappen de kinderen naar achter, handen vast. Armen omhoog. Onder de poortjes door kan de kat nu de muizen tikken. Aan het eind van het lied klappen we in onze handen. Het lied is uit. Het spel ook. Hoeveel muizen heeft de kat getikt? Opnieuw.

 

1.BEREN EN MUIZENMUZIEK

Er is een muizen groep en een beren groep. Zij reageren op de muziek. Geliefd spel bij kleuters.

SPEL: De muizenmuziek klinkt eerst, de beren letten goed op wanneer zij erbij mogen komen. Samen lopen/dansen ze verder tot… iedereen moe is en op de slaapmuziek gaat slapen. Opnieuw klinkt de muizenmuziek enz..

Bron; Raimond Lap/do re mo/Cd;Hallo Kleutertje/Pink rec./HSN music Handel/Watermusic/Trevor Pinnock/Archiv

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie het reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s