Zang en spel

Geen wonder dat moeder en kind liedjes het nog zo goed doen met hun spelletjes, grapjes en bewegingen. Taal leren, bewegen en zingen is dan een geheel. De kinderen leren in dit geval door imiteren en meedoen.

Hier volgen een aantal traditionele moeder en kind liedjes met het bijbehorende spel. Veel van deze bekende liedjes staan in het boek (+ cd) Liedjes met een hoepeltje erom.

INHOUD:1.Aja kabaja 2. Zagen zagen 3. Papegaaitje 4. Zie je dit bolletje 5. We bouwen een huis 6. Het herenpaard 7. Draai het wieletje 8. Twee handjes

Met dank aan Thomas (3 jaar) die meezingt met sommige liedjes

KRINGSPELLETJES

dancing_people

8.TWEE HANDJES in de hoogte twee handjes in je zij. Twee handjes op je schouders en je hoofdje allebei. Nu maken wij twee vuistjes zo stevig als het maar kan. Daar gaan we dan mee trommelen van je rommelde bommelde bom. De duimpjes zijn de dikste de pinkjes zijn maar klein. Nu moeten beide handjes …vlug op het ruggetje zijn. 1…2…3  daar zijn ze weer!

 

Dit liedje is natuurlijk heel bekend. De tekst spreekt voor zich. Je kunt bij de duimpjes en pinken even wachten en aandacht geven, kijken of de kinderen die woorden al kennen. Extra lang wachten met 1,….2….3 zeggen vinden de jongsten heel leuk.

Varieer na een tijdje. Welk kind wil aftellen?

Alleen de bewegingen doen van het liedje zonder te zingen. Pas bij 1, 2, 3 met zijn allen praten/zingen. Sommige kinderen kunnen al stil (in hun hoofd) meezingen. (Goed voor het voorstellingsvermogen.) 

7.DRAAI HET WIELETJE nog eens om klap eens in je handen. Zet je handen in je zij. Op je bolletje allebei. Zo varen de scheepjes voorbij. Zo varen de scheepjes voorbij.

 

Een spelletje voor de kleinsten. Maar de peuters zouden het al zelf kunnen zingen + beweging. Wie kan het al? 

6.EN EEN HERENPAARD 3x gaat zo. En een damespaard 3x gaat zo. En een boerenpaard 3x gaat zo. En een gat in de weg!

 

Een leuk spel voor moeder en kind. In een groep zou elk kind een knuffel op zijn knieën kunnen zetten en het spel spelen.

Voor wie het niet kent: Het herenpaard loopt rustig. Het damespaard al sneller. Het boerenpaard hobbelt en bij gat in de weg valt de knuffel (of het kind) tussen de knieën door. Gelukkig vangen we het wel weer op en doen het spel nog een keer. 

5.WE BOUWEN EEN HUIS een heel groot huis. Deurtje open … deurtje toe… Kiekeboe!

 

Een leuk opzegversje met gebaren. Kinderen kunnen het makkelijk zelf doen.

Hoe gaat het? Bij bouwen een huis stapelen we de handen boven elkaar. Bij deurtje open zijn de handen naast de ogen aangekomen. Bij deurtje toe: handen voor de ogen en bij Kiekeboe… kijken we weer. Herhalen. Variatie: zonder tekst maar wel de gebaren en Kiekeboe zeggen we weer wel. 

4.ZIE JE DIT BOLLETJE…(ja..)  en wat zit erin? (weet ik niet) Een hele dikke kriebelspin. (kriebelen) Ga weg kriebelspin, terug in je holletje.

 

Ook dit is een opzegversje en handen spelletje. Maak van je hand een vuist met daaroverheen je andere hand. Stel de eerste vragen, wacht op een antwoord en laat dan de ene hand los en laat de andere hand kriebelen als een spin. “Vang” de spin weer met de andere hand.

 

TWEE AAN TWEE

eb03

3.PAPAGAAITJE leef je nog. I- a de- a Ja meneer ik ben er nog. I-a de-a. Heb mijn eten opgegeten en mijn drinken laten staan. I- a de-a poef!

Handenklap spel. 2 kinderen tegenover elkaar. De makkelijke versie is in elkaars handen klappen en bij poef in elkaars buik prikken. Pas bij kleuters kun je klap/slaan proberen. 

Let bij dit liedje op de zang. Kinderen kunnen dit best al zelf zingen.

2.ZAGEN ZAGEN wiedewiedewagen. Jan kwam thuis om een boterham te vragen. Vader was niet thuis. Moeder was niet thuis. Piep zei de muis in het voorhuis.

De kinderen zitten tegenover elkaar en geven elkaar twee handen. Gewoon of kruislings. Zo zagen ze het hele liedje door. Bij piep verzin je iets anders. of de kinderen verzinnen iets om te doen. (klappen/elkaar prikken/ handen los) 

In de onderstaande versie maakt Thygo (3 jaar) een grapje

 

1.AJA KABAJA KABIENE BIENE BOM zagen zagen de boom om zagen. Aja kabaja kabien biene bom zagen zagen de boom valt om!

Hetzelfde als bovenstaand liedje maar aan het eind valt de boom (de kinderen) om.

 

 

2 gedachten over “Zang en spel

  1. Heel leuk!! Bedankt. Het zou leuk zijn de muziek erbij te hebben voor de liedjes omdat het helpt bij het voor zingen in de klas. ( soms is het nodig om muziek te spelen terwijl ik zing)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s