INHOUD: 1.Sneeuw 2.Carnaval
2. CARNAVAL het feest der dwazen.
foto Kevin Decherf
VIVALDI Hieronder een filmpje met de bekende muziek van componist Antonio Vivaldi. Uit de 4 jaargetijden: de Winter. Vivaldi leefde en werkte in Venetie. (1678- 1741) De stad met het prachtige carnaval. Nog steeds verkleden mensen daar zich op hun mooist met maskers op om 12 dagen lang feest te vieren. In Nederland vinden we 3 dagen wel genoeg.
CARNAVAL Het carnaval is al vele eeuwen een katholiek feest waarin alles een paar dagen op zijn kop wordt gezet. Mensen verkleden zich, er is een speciale carnaval burgemeester, een carnavals prins en veel mensen verkleden zich om 3 dagen lang te feesten.
Verkleedpartij in Venetie
BOZE GEESTEN Voordat het Christendom belangrijk werd in Nederland (dat is voor de Middeleeuwen) hadden de bewoners hier een lentefeest tegen het eind van de winter. Mensen droegen ook maskers en maakten veel geluid, lawaai om de boze geesten en de kou te verjagen! De katholieke kerk heeft dit lentefeest overgenomen vlak voor de vastentijd. (40 dagen sober eten en drinken)
door: Rones
door: Firkin
Een Afrikaans Masker Een masker van de Aweti een Indiaanse stam
Alle volkeren op de wereld gebruiken maskers in dansen of toneelstukken om een verhaal te vertellen of om boze geesten te verjagen.
Bron: Schooltv 9 dec. 2003. Wikipedia
1.sneeuwcanon-mb De partituur. (Inge Marstal)
3x zang met gitaar en 3x in canon (beginnen na: Sneeuw valt langzaam)
TEKST: Sneeuw valt langzaam *naar benee. Buitenspelen met de slee. Wintertijd. Wintertijd. + 4 tellen rust om rustig omhoog te komen.
*Moment om in te vallen
Beweeg van hoog naar laag, de vingers beelden vallende sneeuw uit. Bij Wintertijd hurken de kinderen tot de grond. 1 maat de tijd (4 tellen) om weer omhoog te komen en opnieuw te beginnen.
TIPS voor zang, bewustwording muzikale inhoud en gehooroefening
-Zing het hele lied zacht en rustig.
-Zing het eerst een paar keer voor, de kinderen bewegen wel mee (vallende sneeuw op hun plaats).*Van hoog naar laag net als de muziek en net als de sneeuw die valt.
-Zing met z’n allen het lied. Let op juiste toon, zacht zingen en gelijk zingen
-Of vraag het aan de kinderen, dat werkt vaak goed. Zingen we gelijk ?, Kan het zachter? Of hoe klinkt de begintoon?
-Kennen de kinderen het lied, zing dan (voorzichtig) de canon erdoorheen.
-Tot slot de groep verdelen in tweeën en proberen maar.
—c d e f g a b c
INSTRUMENTEN: toonladder van C
Dit is een ideaal lied om ook instrumentaal te spelen. Gewoon de toonladder van C omlaag (bijna elke toon 2x zie de partituur) . Op de piano of xylofoon, metalofoon en klankstaven. Ook in canon natuurlijk of als begeleiding van de zang.
*Leuk als individuele opdracht. Vraag of het kind hoog of laag moet beginnen. Daarna vertel jij dat de begintoon C is en wanneer het kind zachtjes meezingt komt het er zelf wel uit denk ik. Het is tenslotte al voorbereid tijdens het zingen en bewegen van het lied.