Zomer/OB

INHOUD: 1.Op de brug van Avignon(trad.) 2. Het strand (trad.) 3. Een visje in het water (improvisatie) 4. Buitenspelen 5. Papa Gaai

5. Papa Gaai  (Jeroen Schippers)

 

4. BUITENSPELEN (P.ten Houten)

io_bambina_architetto_fr_01

 

TEKST: Ga je mee buitenspelen, buitenspelen is zo fijn. Ga je mee keihard rennen, dan mag jij de tikker zijn. Rikketikketik nu ben ik.

AANLEREN VAN  HET LIED: Maak gebruik van de STRUCTUUR van het lied. Zing eerst zelf het liedje een paar keer. Misschien wil je eerst tekstimprovisatie doen en de kinderen een activiteit (i.p.v. keihard rennen) laten noemen en mee laten bewegen/uitbeelden op hun plaats. Dan kun je makkelijk het liedje 5x zingen. En hebben de kinderen de melodie in hun oren.

Laat de kinderen het laatste zinnetje zingen( rikketikketik nu ben ik). Jij doet de rest.

Vraag welk kind het begin van het lied al kan zingen. Kies een paar kinderen uit. Zij zingen het begin. Jij zingt het middenstukje en de rest van de groep het laatste stuk. 

Maak een verdeling in groepen b.v. Jongens en meisjes voor het begin en het middenstuk. Het laatste zinnetje kan een kind alleen zingen! Doe het een paar keer achter elkaar zonder pauze, (met wisselende solisten) dan blijft de concentratie goed.

Nu kennen de kinderen het lied. Als het goed is kunnen ze allemaal het hele lied zingen.

KRINGSPEL: TEKST: Ga je mee buiten spelen buiten spelen is zo fijn. Ga je mee samen dansen, dan kun jij mijn vriendje zijn. (rikketikketik nu ben ik)

In de kring staat 1 kind die langs de kring huppelt terwijl de groep het lied zingt. Het kiest een vriendje uit bij het laatste woord. Wie gekozen is zingt: Rikketikketik nu ben ik!  Samen dansen.Deze twee kiezen er weer 2 enz. net zo lang het goed gaat of tot iedereen danst.

RITME EN BEGELEIDING: Het ritme (=de lettergrepen)”Rikketikketik nu ben ik” kun je goed klappen i.p.v. zingen. Kan iedereen dit goed probeer het dan op een ritme instrument. Veel kinderen op stokjes geven een mooi effect. Vraag aan de kinderen of ze het al mooi gelijk vinden klinken! Even oefenen hierop. Trom, triangel, alles kun je gebruiken.

DE TEL/HARTSLAG kun je zachtjes door iedereen mee laten klappen/tikken als oefening. 

ALS KLANKKLEUR contrast kun je de rest van het liedje met sambaballen begeleiden. (b.v de tel)

 

 

water

3.VISJES IN HET WATER Improviseren op instrumenten. Nodig: xylofoon en de tonen G en E op klankstaven, hoog en laag. Een C en A erbij kan ook. (e.v. xylofoon).

Het water geluid wordt gemaakt door een kind op de xylofoon. Even later komt er een “visje” aangezwommen. ( G-E of C-A) Soms stopt hij even! Een ander visje komt erbij enz. Eindigen met water. Of… met de hele groep visje visje zingen. Om op gang te komen kun je eerst erbij vertellen wat er gebeurt. Kijk wat de kinderen daarna zelf al begrijpen en doen.

 

Gespeeld door kinderen van groep Violet

1276634174

2.NAAR DE ZEE

 

Dit is een Deens volksmelodietje. Aangepaste tekst. (van Inge Marstal en Anne-Christine Wemekamp) Gezongen door groep Blauw.

TEKST: Ga je mee. Zwemmen in de zee. Lekker  rennen op het strand. Liggen op het warme zand. Warme zand.

Dit simpele liedje heeft vele mogelijkheden om te variëren. Omdat het zo eenvoudig is kunnen de kinderen er zoveel mee. Laat ze zelf ook combinaties bedenken.

VOORBEELDEN: 1.Zingen en uitbeelden op je plaats. (fijn rustig)                                          2. Een groep zingt, een groep beeldt het lied uit. In het lokaal of binnen in de kring               3. Zingen en pas begeleiden met sambaballen/schudeieren vanaf het strand. 4.Watergeluiden maken op de xylofoon. 5.1e groep zingt over de zee , 2e groep over het strand. Warme zand zingen we allemaal. 6. 3x manieren: Zingen van het lied/ Ritme van het lied klappen/Stil zingen(in je hoofd) behalve het slot (warme zand)     

1.OP DE BRUG VAN AVIGNON

JPortugall_old_bridge

 

Gezongen door groep Zeegroen

1.DANSLIEDJE:  Op de brug van Avignon, gaan we dansen gaan we dansen. Op de brug van Avignon gaan we dansen in het rond        kleuters lopen of huppelen door het lokaal in de maat/kan ook 2 aan 2 (makkelijk voor het groeten en dansen)

En de heren groeten zo 2x   iedereen staat stil. De jongens groeten volgens afspraak Refrein…

En de dames groeten zo 2x   iedereen staat stil. De meisjes groeten volgens afspraak Refrein…

En de soldaten groeten zo 2x  iedereen staat stil en salueert Refrein…

En de kinderen groeten zo 2x.. Kinderen groeten elkaar op hun eigen manier  Refrein…

Tot slot het melodietje op la la la zingen en samen dansen.

Versie 2: In de kring dansen. Verder hetzelfde. Geschikt voor de oudste kleuter en groep 3.

Handshake_Remix_by_Merlin2525

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s