Inhoud: 1.Muzikale vertellers 2. Voor Lex
2.LEX Martin Fondse ( componist) en Eric Vloeimans (trompettist) schreven de muziek voor de film Auditie en vertelde hiermee meteen het verhaal van Lex van Welen (1920-1996). De film is gebaseerd op het boek Trompettist in Auschwitz (van Dick Walda)
Lex van Welen was trompettist in een orkest in Auschwitz. Joodse muzikanten konden meedoen in het orkest en hadden daardoor ook een grotere overlevingskans. In het filmpje doet hij auditie. De omstandigheden zijn bedreigend.
Het filmpje is gemaakt door: Udo Prinsen. Geschikt voor de BB. Kijk en luister!
1.MUZIKALE VERTELLERS Daar gaat het om in de muziek: Wat heb je te vertellen…
Over de hele wereld zijn er mensen die goed onder woorden kunnen brengen wat ze beleven of wat andere mensen meegemaakt hebben of wat mensen echt moeten weten.
Dat zijn de dichters, zangers, muzikanten en dansers, toneelspelers, filmers, nieuwsbrengers, leraren enz. onder ons
Dank zij de media kunnen wij in deze tijd goed op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt, zowel cultureel als informatief. (…mits er onderwijs is voor iedereen)
In andere tijden, nog zonder media werd er rondgetrokken om mensen te vermaken of om ze nieuwtjes te vertellen, om het geloof te verspreiden enz.
Dat touren gebeurt trouwens nu ook nog door grote sterren of elk gebied, want je wil zelf ook wel die rapper, zanger, muzikant horen!
Het was een apart vak: Toen in de middeleeuwen in FRANKRIJK had je de Troubadours die langs dorpen en kastelen trokken met hun nieuwste liefdesliedjes, gezongen verhalen, oorlogliedjes (kruistochten) enz.
Hieronder het ensemble Celadon met muziek uit Frankrijk uit de Middeleeuwen. Ik kan niet verstaan wat ze zingen, maar het klinkt als een liefdesliedje.
Je ziet een fiddle (Rabab) een blokfluit, een luit, slagwerk (oude nagemaakte instrumenten)
In AFRIKA had je eeuwen lang de Griotten. Een speciale opleiding tot muzikant dat overging van familie op familie. De Griotten zijn de vertellers (bewaarders) van tradities en geschiedenis in Afrika. Tot laat in de 20e eeuw hebben de Griotten hun functie behouden. En nog steeds kijk maar naar de volgende filmpjes.
Baaba Maal wordt begeleid door Mansour Seck, die uit een Griottenfamilie komt.
De ROMA’S zijn ook een goed voorbeeld van een volk waarvan een deel zich gespecialiseerd heeft in muziek. Geïmproviseerde muziek op bekende volksliedjes. De viool en gitaar, citer, accordeon en klarinet zijn belangrijke instrumenten voor ze.
Luister naar de volgende band uit Istanbul die zich met hun muziek verzetten tegen de sloop van de wijk Sukulule. Met de opbrengst van hun concerten willen ze de wijk weer opbouwen.
In INDIA EN OUD PERZIE had en heb je de Qawwali: gezongen poezie begeleid door instrumenten en handgeklap. De teksten vaak verbonden met het moslim geloof. De liederen worden rustig opgebouwd en worden sneller en wilder. Diverse zangers proberen anderen weer de loef af te steken, door al improviserend nog mooier of beter te zingen of te spelen.
Hieronder de beroemde en geliefde Pakistaanse zanger Amjad Sabri die op 22 juni 2016 is vermoord door Taliban aanhangers. Hij zong de Soefi (richting in de Islam) boodschap over liefde en vrede.
Hieronder hoor je hem zingen en het publiek is zijn medespeler.
De RAPPER als boodschapper
Tegenwoordig zijn er nog steeds boodschappers. Afro-Amerikaanse jongeren zingen over hun armoede en moeilijke leven in de sloppenwijken in Amerikaanse steden. Het zijn straat dichters en ze vertellen wat er gebeurt bij hen in de buurt als verslaggevers. Het is realistisch en ruw, een schreeuw om hulp. Hoewel anders van toon zetten ze de traditie van de Griotten voort. Wie luistert naar ze?