Sterren in de muziek

INHOUD: 1. Supersterren/Michael Jackson en Farinelli 2. Virtuozen Jimi Hendrix en Niccolo Paganini 3. Sterren spelen sterren (Beyonce en Diana Ross) 4. Het zusje van Wolfgang

4.HET ZUSJE VAN WOLFGANG

-NANNERL (1751-1829)

wolfgang01Nannerl, Wolfgang, Leopold Mozart

Wie Wolfgang Amadeus Mozart was hoef ik niet uit te leggen. Iedereen kent op zijn minst zijn naam als muzikaal wonderkind. Maar wie was zijn zus? En maakte zij ook muziek?

Nannerl* was het 5 jaar oudere zusje van Wolfgang. Ze had veel talent om viool en toetsinstrumenten te bespelen. (clavecimbel en pianoforte) Vader Leopold gaf haar muziekles en was bijzonder trots op haar vorderingen. Toen broertje Wolfgang 4 jaar was kreeg hij ook les van zijn vader. Hij leerde erg snel en maakte zelf zijn eigen muziek. Gelukkiger kon vader Leopold Mozart, ook componist, niet zijn met zijn twee wonderkinderen. 

Vader Leopold was zo trots op hen, dat hij vanaf 1762 rondreizen organiseerde naar diverse hoven (van adel en koningen) om te laten horen wat zijn kinderen konden spelen en ook om zo geld te verdienen.

Vader zorgde voor de PR. In de krant van Augsburg stond te lezen**: “….Het grootste wonder in heel Duitsland. …Denk u eens in, een meisje van elf dat de lastigste sonates en concerten speelt… ..Maar vervolgens brengt een jongetje van zes aan het klavecimbel ons in opperste verbazing…..bovendien kan hij uren achtereen improviseren enz…..

Van september 1765-april 1766 was de familie Mozart in Nederland. Ze speelden ook voor stadhouder Willem V. Tijdens dit verblijf werden beide kinderen ernstig ziek. Daardoor bleven ze een hele tijd langer in Nederland (Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Haarlem) dan de bedoeling was. Dat rondreizen in (onverwarmde) hobbelende koetsen en op boten was natuurlijk heel vermoeiend voor de kinderen.

Vader Mozart vond het niet gepast dat een jonge vrouw viool speelde, dus dat mocht Nannerl niet meer toen ze ouder werd. Ze speelde nog wel clavecimbel en pianoforte. (de eerste piano). Maar een muzikale carrière zat er voor Nannerl niet in. Ongepast vond haar vader en ze gehoorzaamde. Zo ging dat in die tijd.

Nannerl gaf wel muziekles aan kinderen en later trouwde ze. Meisjes, vrouwen hadden het vroeger niet makkelijk. Mannen bepaalden voor een deel hun leven. In de film: Nannerl, zusje van Mozart (hieronder de trailer) zegt Wolfgang tegen zijn zus: “Hoe zou je leven er uit hebben gezien als je een jongen was geweest? “

Bronnen: *Wikipedia  ** Uit de Gottmer componisten reeks Mozart 1986 blz. 24 

3. STERREN SPELEN STERREN

BEYONCE speelde de rol van ETTA JAMES (1938-2012) in de film Cadillac Records. Beiden beroemde zangeressen. Ondanks dat Etta beroemd was als Blues, R&Blues en Gospel zangeres had ze ook veel problemen. Haar moeder was 14 jaar toen Etta geboren werd. Dat was al moeilijk, later werd ze verslaafd aan drugs en probeerde daar diverse keren van af te kicken. 

Nadat de film Cadillac Records was uitgebracht zong Beyonce bij de inauguratie van President Barack Obama. Ze koos het lievelingslied van Etta: At Last. Etta James (74 jaar) was er woedend over. Dat is mijn lied zei ze. Later trok ze deze woorden in. 

Hieronder een stukje uit de film. Ik vind het prachtig gezongen en gespeeld.

Bron: NRC artikel van Annemarie Coevert  (20 jan. 2012) 

DIANA ROSS van de Supremes (in 1944 geboren en popster in 1970/80/90) speelt de rol van blues en ballade zangeres BILLIE HOLIDAY (1915-1959).

Billie Holiday had eveneens geen makkelijk leven. Ook haar moeder was erg jong ( 13 jaar ) toen ze Billie kreeg. Vanaf haar 13e moest ze al werken (schoonmaken, klusjes doen, in nachtclubs werken) Om wat extra geld te verdienen zong ze wel eens in bars en clubs, waar ze bij toeval werd ontdekt als zangeres. Amerika was toen een rascistische maatschappij. De zwarte bevolking had minder rechten dan de blanke bevolking en werd vaak ook onrechtvaardig behandeld. 

Klein voorbeeldje: Toen Billie al een beroemde zangeres was werd ze tegengehouden toen ze met de (blanke)  band naar binnen wilde door de hoofdingang van het hotel. Zij was zwart en moest door de bedienden ingang (aan de achterkant van het hotel) naar binnen. 

Voor ons nu moeilijk te begrijpen, maar behalve het verschil tussen blank en zwart had je ook een groot verschil tussen rijk en arm. Een verdeelde maatschappij. Het volgende stukje uit de film laat een heel naar beeld zien uit die tijd.

Billie Holiday maakte naar aanleiding van de rassendiscriminatie het lied Strange Fruit. De muziek maakte ze samen met Sonny White en Danny Mendelssohn en de tekst is gebaseerd op een gedicht van Lewis Allen. Diana Ross zingt en speelt deze rol geweldig.

Bronnen: Wikipedia en Het boek: Lady sings the blues van Billie Holiday/William Duffy. Rainbow pocket 163

2. VIRTUOZEN JIMI HENDRIX EN NICOLO PAGANINI

Virtuozen zijn van alle tijden. Mensen hebben soms uitzonderlijk veel talent en zijn zeer gemotiveerd om te oefenen, wanneer ze de juiste mensen om zich heen verzamelen worden ze ook bekend bij een groter publiek. Muziek is hun leven en optreden hoort daarbij! Dat is nu en dat was vroeger zo, in zowel de popmuziek als de oudere klassieke muziek. 

JIMI HENDRIX (1942-1970)

images-5

Jimi kwam uit een arm Amerikaans gezin en kreeg als kind een ukelele omdat hij zo gek op muziek was. Op 11 jarige leeftijd kocht hij een akoestische gitaar en kon zich verder ontwikkelen in zijn gitaarspel. Hij was achtergrondgitarist bij beroemde muzikanten als BB King, Sam Cooke en James Brown. Als muzikant was hij een perfectionist en oefende uren per dag op zijn gitaar. 

Met zijn band maakte Jimi een tour door Europa en werd in Engeland heel populair. Waarom populair? Hij speelde elektrische gitaar zoals nog nooit gehoord was. Hij gebruikte effectapparatuur ( nieuw voor die tijd) en had een ongelooflijke techniek. Zijn optredens waren spectaculair. Haalde gekke dingen uit op zijn gitaar, speelde met zijn tanden en tong. Hieronder zijn eerste hit Hey Joe. 

In Amerika speelde hij op het popfestival Monterey en het Woodstock festival.  Zijn naam werd toen ook legendarisch in Amerika. Veel gitaristen hebben van hem geleerd en hem nagevolgd door ook effecten te gebruiken, nieuwe akkoorden te spelen, op solo’s te oefenen enz. Helaas stierf hij jong op 27 jarige leeftijd. Niet helemaal duidelijk was wat de oorzaak was. Misschien een overdosis slaappillen waardoor hij in coma raakte.  

Speciaal voor hem werd een GIBSON FLYING V gitaar gemaakt (linkshandig) maar verder speelde Hendrix op veel soorten instrumenten. Onder andere: Basgitaren, 8 snarige basgitaar, Fender en Gibson gitaren, 12 snarige gitaar.

NICCOLO PAGANINI (1782-1840)

images-6

Terwijl Jimi Hendrix zijn eerste gitaar kocht op 11 jarige leeftijd, trad Niccolo Paganini op die leeftijd al op als solist met gitaar en viool. Op zijn 17e maakte hij een tour door Europa.

Hij werd de Duivelsviolist genoemd en Paganini versterkte die verhalen door ’s nachts op kerkhoven te spelen en zijn gezicht wit te schminken voor een concert. Daarbij had hij zeer lange vingers en was hij erg dun. (dat kwam door de ziekte, Marfan syndroom waaraan hij leed) 

Paganini speelde op een bijzondere viool: IL CANNONE GUARNERI. Een viool in 1743 gebouwd met een uitzonderlijk hard geluid en mooie resonantie. De vioolbouwer was de beroemde Giuseppe Antonio Guarneri.

Hieronder een stukje uit de film The Devils Violist met David Garrett. Een popster uit de 19e eeuw.!

*Bronnen Wikipedia

1.SUPERSTERREN/MICHAEL JACKSON EN FARINELLI

Wat hebben deze 2 sterren met elkaar gemeen? Op de foto’s kun je het al zien. (de foto van Farinelli is van een film die over hem gemaakt is)

DownloadedFile                  DownloadedFile

De overeenkomst is opvallend. De Barokke uitstraling van Michael Jackson past goed bij die van Farinelli, ster uit de Barok (Gouden eeuw-1750). Allebei met een absolute sterstatus waarbij hun fans gilden of flauwvielen als ze hem zagen. Een normaal leven was er voor beiden niet meer bij. 

Michael Jackson kennen de meeste kinderen wel en info over hem heb je zo op internet  opgezocht. Farinelli is nu niet meer bekend, maar in zijn tijd was hij een grote ster. Net zo bekend als Michael Jackson in zijn tijd. 

FARINELLI (1705-1782) was een volwassen man met een (hoge) jongensstem. Hoe kwam dat?

In Italie was het “mode” om jongens die goed konden zingen hun hoge stem te laten behouden door ze te castreren (verwijderen van de zaadballen…oei!) Vaak gebeurde dit bij jongens uit een arme familie, de ouders hoopten dat hun zoon veel geld zou verdienen met zijn bijzondere stem. De jongens werden Castraten genoemd.

Farinelli werd gecastreerd toen hij een jaar of 7 was. Zijn ouders waren wel rijk en konden hem een goede muzikale opleiding geven. Vanaf zijn 16e jaar trad hij op in Italie, later aan de hoven van koningen in Engeland, Frankrijk en Spanje. In Spanje bleef hij 25 jaar en zong er iedere avond aria’s (solo zang) voor Filips V om hem van zijn sombere buien af te helpen.

Hieronder een stukje uit een film gemaakt over Farinelli (1994).

MICHAEL JACKSON (1958-2009)

Samen met zijn broers en zus vormden ze de bekende band Jackson 5. Ook bij hen hadden ouders een grote invloed. Hun vader was erg streng en gewelddadig en dwong de kinderen extra veel te oefenen om het nog beter te doen. Hier had vooral Michael ook later veel last van. Hij heeft nooit echt onbevangen kind kunnen zijn. 

Vanaf zijn 13e startte Michael een solo carrière. Zijn eerste hit was Ben. 10 jaar later bracht hij zijn album Thriller uit. Best verkopende album aller tijden (?) 109 miljoen exemplaren verkocht.

Behalve zingen maakte hij prachtige clips, shows en danste hij geweldig. 

Nadeel van beroemd zijn is dat je niet meer een normaal leven kunt leiden. Operaties om zijn gezicht te veranderen. Leven op een landgoed dat  een kinderparadijs was. Je niet gewoon tussen de mensen kunnen begeven enz. Toen hij stierf in 2009 aan een overdosis medicijnen was de hele muziekwereld in shock. 

Bronnen: Wikipedia en Oor’s eerste Nederlandse Pop encyclopedie

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie het reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)