De geschiedenis van de popmuziek

1900                       1950        1960              1970                  1980/90          2000/nu

Blues   Rhythm & Blues   Soul  Funk   Reggae Hip hop/Rap 

Swing/Jazz Country Rock&Roll  Beat/Rock    Disco Punk   House   Dance

Gospel/Ragtime/Ballad  

1900                       1950         1960               1970                   1980/90           2000/nu

INHOUD: AMERIKA: 1. Blues/Rhythm & Blues 2. Country music 3. Rock en Roll  4. Beatles en Stones (Engeland) en Bob Dylan (Amerika) 5. Soul/Funk en Disco 6. Reggae 7. Punk 8. Hip hop/Rap 9. House en Dance

INLEIDING Hierbij een kleine greep uit het ontzettend grote repertoire van de popmuziek. Omdat deze site bedoeld is voor kinderen heb ik een paar iconen uitgezocht en geprobeerd de essentie van een muziekstijl te beschrijven. Of dat echt gelukt is weet ik niet. De keuze is uiteindelijk ook persoonlijk en ik heb wat betreft de teksten en beelden rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen, niet te grof en te ruig. 

Je zult merken dat geen muziekstijl op zichzelf staat. Alle muziek is beïnvloed door de tijd, omgeving  en de muzikant/componist. Basis van muziek is vaak de overgeleverde volksmuziek bij immigranten en slaven.  

9. HOUSE en DANCE vanaf de jaren 80

In de Warehouse club in Chicago mixt een DJ (Frankie Knuckels ) soul-muziek met disco en synthesizer muziek. Hij mixt er ook drumcomputer breaks aan toe. (korte stukjes) Dat heeft een enorm succes en verspreidt zich van Amerika naar Europa eind jaren 80, het wordt House muziek genoemd (naar de club). 

Simpele house platen hebben een zware beat (120 tellen per minuut) een hihat en een stuwende baslijn. Soms een eenvoudige melodie en tekst. Maar de muziek is echt om op te dansen. 

Bij Dance/Trance/Techno gaat de DJ aan de slag en mixt nieuwe en oude muziekstijlen door elkaar met toevoeging van beats, geluid en licht effecten. Goede DJ’s worden supersterren op supergrote feesten. Bijvoorbeeld Nederlandse DJ’s als Tiesto, Armin van Buuren, AfroJack. Zie het filmpje.

8.HIP HOP/RAP vanaf de jaren 70

Op dit moment nog steeds een heel populaire muzieksoort. En terecht je kunt er ook veel mee. Zingen, Rappen, Breakdancen, Beatboxen, Dj en. Ontstaan in NewYork  bij de Afro Amerikaanse en Puertoricaanse jongeren.

Rappen gaat terug tot de oude Afrikaanse cultuur van verhalenvertellers die van dorp naar dorp trokken (Verhalenvertellers/Griotten) zoals je in Europa minstrelen en troubadours had die verhalen zongen en ook van dorp naar dorp reisden.

Veel Amerikaanse Hip hop liedjes gaan over armoede, geld, vrouwen, geweld. Harde teksten, vaak seksistisch. Over het straatleven zoals veel jongeren die in de Bronx wonen kennen en dat armoedig en erg hard is. Of het gaat over het leven waar ze van dromen.

Hieronder een nummer van Coolio waarin hij zich afvraagt waarom hij zo leeft…..  

7. PUNK vanaf 1976 

1382891852-300px

PUNK zette zich af tegen gevestigde popgroepen. Hun muziek was wel Rock& Roll maar wilder en provocerend. Veel punkers droegen hun haar in een hanenkam, zetten piercings, droegen gescheurde kleding en zagen er zo heel anders uit als de vorige generatie muzikanten. B.v de Sexpistols en Ramones.

6. REGGAE , Muziek uit Jamaica vooral vertegenwoordigd door BOB MARLEY en de Wailers (1945-1981)

Bob Marley zong vanuit zijn geloof (Rasta, waarvan de basis de Bijbel is, maar aangevuld met verhalen uit overleveringen uit Afrika).

Hij schreef zijn liedjes zelf die gaan over liefde en verzet tegen autoriteiten. Hij schijnt geweldige optredens te hebben gegeven. Helaas overleed hij op jonge leeftijd, maar zijn songs zijn nog steeds te horen. Bekende nummers: No woman no cry en Three little birds. Bob Marley beïnvloedde met zijn Reggae veel muzikanten.

5. SOUL/FUNK en DISCO, Vanaf ongeveer 1960 en 1970 (disco) 

Een muziekstijl bedoeld om op te dansen. In de jaren 70 kwamen er dancings of discotheken waar jonge mensen elkaar konden ontmoeten en vooral konden dansen.

DONNA SUMMER (1948-2012) werd de Queen van de disco genoemd, zo populair waren haar nummers. 

In 1977 was de disco film SATERDAY NIGHT FEVER een doorslaand succes. In het verhaal doet John Travolta in de rol van Tony samen met Stephanie mee aan een danswedstrijd in een discotheek. Ze blijken ware sterren te zijn. Hieronder een kleine indruk van de film. 

 

De BEEGEES zorgden voor de muziek en gaven een plaat uit met de songs. Ook veel verkocht. In 2001 was er in Nederland de musical Saterday night never, met Chantal Janzen in de rol van Stephanie.

JAMES BROWN (1933-2006) wordt de King of Soul genoemd. Soul is vaak slepende, swingende Funky muziek. James Brown was behalve zanger van soul ook een superdanser. Kijk naar het filmpje.

GEORGE CLINTON Een combinatie van swing, soul, en R&B (rhythm en blues) dat is Funk muziek, met grote shows op het podium.

4. BEATLES, STONES EN BOB DYLAN  Vanaf 1960

The_Beatles_arrive_at_JFK_Airport

De Beatles op het JFK vliegveld. 1964

IN EUROPA werd hard meegedanst op de muziek van Elvis, Chuck en Bill. Jongeren vormden zelf ook bandjes om bekenden Rhythm & Blues of Rock & Roll nummers te spelen.

IN ENGELAND werden de Beatles populair in Liverpool met hun eigen gemaakte melodieuze Rhythm & Blues songs. De muziek klonk anders dan de Rock & Roll en de Beatles zagen er ook heel anders uit. Geen vetkuif voor de Beatles, maar lang haar met pony. (Paul Mc Cartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Star)

Vanaf 3 minuten De song: I ‘ll never dance with another

Vanaf 1963 scoorden ze nr. 1 hits en dat zou lang zo blijven. Meisjes gilden vaak zo hard tijdens hun optredens dat de muziek niet te horen was. Ze stopten in 1966 met optreden maar bleven wel platen maken. Ze maakten veel verschillende soorten muziek. Beat, ballads, flower power muziek….

images

John Lennon is  vermoord op 8 december 1980 door een verwarde fan en George Harrison overleed in 2001. Alleen Paul Mc Cartney maakt nu nog platen. Hieronder een voorbeeld van muziek uit de tijd van de flower power.(1967)

DE ROLLING STONES treden al 50 jaar op. Ze waren een ruigere band dan de Beatles. Veel jongeren kozen in die tijd of voor de Beatles of voor de Stones en wisten dan heel veel van hun lievelingsband af. De Stones hebben heel veel hits geschreven. Rhythm & Blues,Rock & Roll en Blueszangers zijn hun voorbeelden. Mick Jagger is de leadzanger.

BOB DYLAN begon als Folksong zanger. Hij werd bekend om zijn eigen gemaakte teksten en songs. Hij schreef over het leven en de politiek van dat moment. Gedurfd en nieuw. Een protestzanger (zoals in Nederland Boudewijn de Groot was). Een voorbeeld voor veel muzikanten.

Bekende hits waren o.a.: Tambourine man, Like a rolling stone en Blowin in the wind, The times they are changing

                                                     

3.ROCK EN ROLL 1950-1960

Gerald_G_Fifties_Dancers_1

HOE WAS HET OOK WEER?

  • Bluesmuziek wordt vaak gezongen met eenvoudige gitaarbegeleiding.
  • Spirituals en gospels zijn expressief gezongen, religieuze liederen.
  • Rhythm &  Blues is snelle (zwarte) dansmuziek met zang en begeleiding op de gitaar en het drumstel.
  • Bij Countrymuziek worden er volksliedjes gezongen met begeleiding van gitaar, of banjo, viool en bas. 

HOE GING HET VERDER?

De (zwart/ blanke) Rock & Roll nam de snelle dansmuziek over van de (zwarte) Rhythm & Blues. De dans heette Rock & Roll. De muziek is hiernaar genoemd. Het ging er wild aan toe tijdens de optredens. Veel ouders keurden de muziek af. Maar jongeren vonden het geweldig. Jongens wilden een vetkuif zoals Elvis en Chuck. Meisjes droegen wijde rokken met een petticoat. 

                      Chuck Berry, Elvis Presley en Bill Haley waren grote sterren.

                                                       

                                                     

 

2. COUNTRY MUSIC vanaf begin 20e eeuw

In de 18e eeuw trokken veel (arme) mensen uit diverse werelddelen naar Noord Amerika. De “Nieuwe” Wereld. Er woonden Indianen, maar het land was groot. Genoeg ruimte nog. (Toen nog wel. In de 19e eeuw werden veel Indianen vermoord door de nieuwkomers.) Mensen uit diverse landen namen hun cultuur mee. Zo ook hun muziekinstrumenten, gitaar, banjo, viool, mondharmonica en hun populaire volksliedjes.

images

De Ierse/Engelse (blanke) volksmuziek en (Afro) Afrikaanse muziek: blues en gospel hebben veel invloed gehad op het ontstaan van Amerikaanse popmuziek.

 

1. BLUES en RHYTHM &BLUES vanaf begin 20e eeuw

IN 1862 SCHAFTE AMERIKA DE SLAVERNIJ AF. Bluesmuziek was toen al ontstaan bij de slaven (uit Afrika gehaald) op de plantages in het zuiden van Amerika. Ze zongen liedjes, worksongs bij het harde en eentonige werk op de plantages. De melodieen en ritmes namen ze mee van hun geboorteland en werden verder ontwikkeld in Amerika.

          images

Afb. Plantage van James Hopkinson

NA DE SLAVERNIJ en GOSPEL. Na de slavernij trokken de mensen weg uit het zuiden naar de steden, op zoek naar werk. Hun muziek veranderde ook, werd beinvloed door de muziek uit de stad en door spirituals/gospels. Spirituals en gospels zijn religieuze liederen, die met veel gevoel gezongen werden door de Afro Amerikaanse bevolking in Amerika.

 

Zo ontwikkelde worksongs en spirituals  zich tot blues.

Blues = muziek waarin de zanger zingt over zijn leven, zijn problemen en zijn gevoel erbij.

LATER toen de Afro Amerikanen naar de grote steden trokken gingen de muzikanten ook andere melodie instrumenten gebruiken en het drumstel! Dat was nieuw. Er ontstond snelle swingende dansmuziek. Dansmuziek voor de zwarte bevolking, want in die tijd hadden gekleurde mensen geen toegang tot de blanke dansclubs. (Racisme was toegestaan) Deze muziek werd Rhythm & Blues genoemd.

Fragmenten van muziek van; Robert Johnson/Traveling R. blues/cd; Feel like going home/Columbia Legacy/Sony music 2003 BB King/the thrill is gone/1994/galaxy music Billie Holiday/I love you Porgy//1993/Goldies Cuby & the Blizzards/Windows of my eyes/Trippin thru a midn.blues/1968/Philips, Eric Clapton/walking blues/unplugged/1992/Reprise, Blues Brothers/sweet home Chicago/1995/Atlantic

Bron tekst; Wikipedia, en Oor’s pop encyclopedie 2002  

 

                                                           Filmpje met oude bluesnummers                 

                                   De beste blues gitaristen op het Crossroad festival

                               

Bronnen: Wikipedia  

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. De inhoud is niet commercieel bedoeld. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben neem dan contact met me op. Zie reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s