Afrika MB

INHOUD: HET OERWOUD 1. Jambo Wereldliedjes 2. Hoorspel: Het oerwoud 3. Liedje: Senegal/Mijn vriendje 4. Liedje: Het oerwoud (+minimusical)  NOORD AFRIKA 5. De Asshak een nomadenvolk  ZUID AFRIKA 6. We are together. Weeskinderen zingen. KENYA 7.Masai springdans 8. Kinderen zingen een lied 9. Een zang en dans feestje 10. Naomi Wachiri 11.Jambo Jambo Bwana

KENYA

images

11. JAMBO een welkomstlied uit Kenya. het is ons makkelijk gemaakt. De tekst en vertaling staan netjes op het filmpje met een mooie begeleiding. Je kunt het zo zingen! 

Voor diegenen die een instrument bespelen, het lied staat in (de toonladder van ) Bes. De accoorden of bastonen die gebruikt zijn: Bes Es en F

MEESPELEN: Als je mee wilt spelen op instrumenten doe het dan op de Afrikaanse manier: LUISTEREN, NASPELEN. HERHALEN. Houd het simpel! (de tel spelen en een simpel ritme uitkiezen.) Geschikte instrumenten: trommels, stokjes en schud eieren/sambaballen en een tamboerijn. 

VRAGEN om je te helpen luisteren: HOEVEEL delen heeft het lied? (couplet en tussenspel, veel herhaling) WELKE instrumenten doen mee? WAT doet de trom? (goed te horen in het 1e couplet, verder ook improvisatie)

10. POPULAIRE zangeres uit Kenya Naomi Wachira

Waar zingt ze over? Vrij vertaald:

Ik heb al 35 jaar langs deze weg gelopen en ik kan zeggen wat een tocht! Ik draag mijn vaders woorden bij mij, hij zei: Wordt wijs, wees integer en eerlijk. En ik kan mijn grootmoeder horen zeggen: Kind ik heb je niets te geven, maar mag God je beschermen in dat verre land.

REFREIN: Ik ben een Afrikaans meisje. Ik weet waar ik vandaan kom en ik weet wat ik wil. Ik daag alles uit, wat ze ook over ons zeggen. Wij met onze chocolade huid.

Achter in mijn hoofd hoor ik alle stemmen van hen die er zijn en hen die er niet meer zijn. Ik hoor ze fluisteren. Als je naar hun land gaat laat je beste kant zien. En ik hoor mijn grootmoeder zeggen. Kind ik heb je niets te geven, maar mag God je beschermen in dat verre land.

REFREIN……… Ik ga zingen, zingen, zingen, Afrikaanse tekst ….Ik ga zingen, zingen zingen. REFREIN

9. Vrolijk zang en dans feestje

8. Kinderen zingen en dansen een liedje

7.Masai springdans

ZUID AFRIKA

6. WE ARE TOGETHER dat zingt dit kinderkoor uit Zuid Afrika. Het koor bestaat uit weeskinderen die hun ouders hebben verloren aan Aids. Paul Taylor en Teddy Liefer maakten een film over deze kinderen. Zingen geeft hen troost en hoop en verbondenheid. Door op te treden verdienen ze geld om het weeshuis op te knappen en uit te breiden. 

In Afrika wordt veel gezongen (meerstemmig) en gedanst op feesten, bij de familie en op school. Wil je meer weten over deze kinderen kijk hier.

earth-158348_150

5. NOORD AFRIKA. DE ASSHAK een Toeareg volk uit de Sahara

 images                      images

DE ASSHAK is een Toeareg volk uit de Sahara. Ze hebben een muzikale verteltraditie. Mensen zingen hun verhaal. Zo wordt de geschiedenis van hun volk doorgegeven.

DE IMZAD uit de opname is een 1 snarig instrument dat alleen door vrouwen bespeeld mag worden. Luister naar deze prachtige opnamen.

1.Tam tam, 2. De Imzad (strijkinstr.)3. Meisje zingt 4. Noehi speelt fluit 5. Afscheid van de Tam tam

Bron: Korte fragmenten muziek van de film Asshak Tales from the Sahara/Ulrike Koch. Uit de Regionen Air en Tenere in Niger. http://www.contactfilm.nl (cd is nog te bestellen)

OERWOUD 

4. LIEDJE: Het oerwoud (Leo Aussems zie ook: zingen in de klas)

batnight

TEKST: Alleen in  het oerwoud alleen in de nacht. Slapen in ’t donker maar wie houdt de wacht?

REFREIN: Gekrijs en geschreeuw, gebrul van een leeuw, ratelende slangen. Het wordt me teveel. Gekrijs en geschreeuw, gebrul van een leeuw, ratelende slangen. Het wordt me teveel. Het wordt me teveel.

Samen in ’t oerwoud in ’t licht van de maan. De een voor de ander maar wie loopt vooraan? Refrein: Gekrijs en geschreeuw enz.

Bij de kannibalen. Wat doet het zeerst. Gekookt of gebakken en wie gaat het eerst? Refrein: Gekrijs en geschreeuw enz.

Het oerwoud. Gezongen versie

Het oerwoud. Instrumentale versie

AANLEREN: zing het lied een paar keer voor en stel er vragen over. Nu hebben de kinderen het al een paar keer gehoord (zonder mee te zingen!!)

Oefen eerst het refrein met de groep. Jij zingt nu de coupletten, de kinderen het refrein.

Verdeel de groep in drieën. Elke groep zingt een couplet. Allen het Refrein. Wissel de groep om. Na drie keer kent iedereen het lied. 

VARIATIE: Solo’s-Allen bijvoorbeeld. Ook de manier van zingen kun je aanpassen. De coupletten zacht, fluisterend, het refrein harder. 

MINIMUSICAL:  Neem het hoorspel (2) als rode draad en laat de kinderen er een verhaal bij verzinnen waarbij je de 2 liedjes Oerwoud en Mijn vriendje (3) ook gebruikt. Kan heel leuk worden!!

3. Mijn vriendje komt uit Senegal (tekst en muziek van Wim Schelling)

images

TEKST: Mijn vriendje komt uit Senegal, hij speelt op een djembe. En komt hij ’s woensdags naar me toe dan neemt hij hem soms mee. De buren zijn dan niet zo blij. Er klinkt een dof geluid.

Van Koe ka ka dong ka Tie kaka dong. Het is mijn vriendje op zijn trom. Koe ka ka dong ka Tie ka ka dong. Koe ka ka dong ka dong Ka …….dong!

images

Groep zeegroen zingt en speelt Mijn vriendje komt uit Senegal

SOLO DJEMBE: De hele groep zingt het lied. Bij koekakadong enz. spelen 2 kinderen op een trom/djembe dit ritme. Daarna weer allemaal zingen. Solo trom/djembe. Het laatste woord Ka…dong met zijn allen zingen.

2. HET HOORSPEL: In het oerwoud

800px-DirkvdM_cloudforest-jungle

Wat gebeurt er allemaal. Laat je fantasie werken en verzin een verhaal een dans of toneelstukje.

Oerwoudgeluiden en een fragment van Bang-Africa/Djembe music/Autumn Hill 2010 van Anumadutchie/Finale/Djange Doch/Ottavo Rec

1.JAMBO Wereldliedjes (tekst/muziekboekje+cd) heeft liedjes uit alle werelddelen. In het boek en op de cd staan ook de Nederlands gezongen vertalingen.

SALEMATOU YEE een wiegeliedje 

JAMBO een welkomstliedje

 

Disclaimer: Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. De inhoud is niet commercieel bedoeld. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben neem dan contact met mij op. Zie reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s