Elementen in een les

Even op een rijtje wat mijn uitgangspunten zijn in de muziekles. En uit welke elementen de les bestaat. Dat is in elke bouw van het basisonderwijs hetzelfde alleen ligt het accent en de uitwerking anders. Wanneer je bewust bent van de volgende elementen, kun je elke muziekles vormgeven.

vector-musical_3

Kliponious-green-tick HET BELANGRIJKSTE IS: Kinderen kunnen zich in de muziekles uitdrukken met muzikale middelen! Plezier hebben in de muziekles is belangrijk voor kinderen om zich verder  muzikaal te ontwikkelen.

Kliponious-green-tickWAT ZIJN DIE MUZIKALE MIDDELEN?:

  • Zang en spel
  • Beweging
  • Luisteren
  • Instrumenten

Je kunt elk onderdeel los zien en ermee werken. Maar als ik zelf langer bezig ben met muziek in een groep komen al deze onderdelen aan bod.

Kliponious-green-tickDE BASIS VAN  MUZIEK BESTAAT UIT DE VOLGENDE ASPECTEN:

  • Tempo (snel/langzaam)
  • Dynamiek (hard/zacht)
  • Klankkleur
  • Ritme  (kort/lang)
  • Toonhoogte (melodie)

Bij muziek of bij liedjes kun je een of meerdere aspecten benadrukken. Benadrukken door er langer bij stil te staan, te herkennen en door ermee te werken.

Kliponious-green-tickMUZIEK WORDT VORMGEGEVEN IN: thema’s, zinnen, delen, couplet, refrein enz.

Maak gebruik van de vorm om af te wisselen met zang en instrumenten, beweging en de muzikale aspecten. Dat maakt van een verzameling tonen muziek!

Kliponious-green-tickWERKWIJZE: Ik probeer me te houden aan een manier van werken die dicht staat bij hoe kinderen leren: 1.Onderzoeken/experimenteren  2. Imiteren/verwerken 3. Zelfstandig muziek maken.

Zo ontdekken kinderen de basiselementen van muziek. (tempo, dynamiek, ritme, melodie , klankkleur)

Kliponious-green-tickTOT SLOT: Het muzikale materiaal dat je kunt gebruiken kan zowel modern als traditioneel zijn. Je kunt liedjes zoeken uit diverse methodes en liedjesboeken,  zelf liedjes maken en goede muziek uitzoeken (van klassiek, pop tot hedendaags en wereldmuziek) als ondersteunend lesmateriaal. Maak gebruik van You Tube of Spotify!

yves_guillou_protections_1VERGEET VOORAL NIET om zelf muziek te maken, eigen liedjes te maken, te improviseren of te variëren op bestaande muziek. Zelf en met de kinderen, want muziek is “levend” materiaal en maak je op het moment zelf en dat kunnen kinderen juist heel goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s