Zuid Amerika BB

INHOUD: 1.Suriname: Bigi Kaiman 2.Brazilie Coffeesong/Capoeira/Samba Salad/Samba Batucada/  Bloemkoolsamba 3. Muziek uit de Andes

Morpho_peleides

INLEIDING

ZUID AMERIKA tot 1500 woonden er in de Zuid Amerika alleen Indianen. Spanjaarden veroverden Midden Amerika en later het zuiden (Brazilie). Ook Nederland, Frankrijk en Engeland deden mee. (Suriname/Guyana’s) De landen werden kolonies en de oorspronkelijke cultuur werd onderdrukt en vaak gebruikt als slaven! Pas in de 19e en 20e eeuw werden deze landen weer onafhankelijk. 

Ondertussen waren er ook slaven uit Afrika in Z- Amerika gekomen. Al die culturen bij elkaar hebben hun muzikale indruk achtergelaten. Afrikaanse ritmes en dansen, Spaanse gitaren, psalmen, Europese muziek, volksmuziek van de Inca’s de oorspronkelijke bewoners. Zo ontstaat weer een andere, eigen cultuur.

 

3. MUZIEK UIT DE ANDES volksmuziek van de Inca’s

De foto’s en muziek spreken voor zich.

 

2.BRAZILIE, Bossa Nova, Capoeira, Coffeesong

COFFEESONG Een klassieker met grappige tekst over Brazilianen die zoveel koffie verbouwen dat iedereen de hele dag koffie moet drinken. Eerste uitvoering door Frank Sinatra. (in 1946)

Hieronder de groep Osibisa

 

CAPOEIRA

Ritmische muziek waarop een gestileerd (nagedaan) gevecht wordt gedanst. De muziek is ondergeschikt aan de dans.

 

SAMBA BATUCADA EN CARNAVAL:

 

SAMBA SALAD  Deze groep heeft veel leuke liedjes met Zuid, Midden Amerikaans en Afrikaanse swing. Deze Samba kan iedereen doen en vervang je de tekst door ritmes en instrumenten dan heb je een echte samba band.

 

* In een klein groepje is het eenvoudiger deze samba te zingen dan met de hele groep. Het vereist veel concentratie om het zelfstandig zonder filmpje te doen.

Vervang je de stem door instrumenten, neem dan een rustig tempo en bouw ook rustig op. Niet teveel ritmes door elkaar anders verliezen de kinderen het overzicht. Het thema bij de samba is: Luisteren naar elkaar!!

 ZELF MUZIEK MAKEN: Nodig: Grote en kleine trommels. Verder: claves(stokjes), woodblock, a go go bellen, sambaballen, e.v. fluitje

Afrikaanse en Z-Amerikaanse ritmes vullen elkaar aan. Het ene ritme kan niet zonder de ander. Ze vormen een geheel. Dit is echt samen-spelen.

OP WELKE MANIER kun je leren ritmes samenspelen?

1.Luister en kijk naar de video hieronder

2. Kies een simpel ritme (instr.) uit. Luister nogmaals tot je weet wat de muzikant speelt.

3. Speel mee.

4. Kies een ander ritme, luister en speel mee enz.

Zo oefen je luisteren/onderscheiden en ritmes spelen. Dat kan alleen of met een groep. Gelijk spelen en naar elkaar luisteren blijft belangrijk!

 Je kunt de video volgen tot op zekere hoogte. (wij zijn tenslotte geen geoefende samba spelers)

OP DEZELFDE MANIER kun je ook zelf ritmes maken en opbouwen. Van simpel tot complex. 

Begin dan met de basis, de beat of simpel ritme . Opbouwen met een ander ritme. En nog een aanvullend ritme. Maak er een geheel van. Luister naar elkaar.

Tussendoor een “break” waarin iedereen hetzelfde ritme (afgesproken) of een solo speelt Het stimuleert iedereen om  nog beter te spelen.

 

8 kinderen van groep Rood spelen hun Samba

 

 

 

Neem les bij deze Brazilianen

 

1.SURINAME

Alligator

LIEDJE: Bigi kaiman (Traditioneel)

 Bigi Kaiman gezongen door groep Bordeaux. (te vinden in Eigenwijs)

 

 

Disclaimer; Ik heb mijn best gedaan alle rechthebbenden te bereiken en/of te noemen in de bronnen. De inhoud is nadrukkelijk niet commercieel bedoeld. Mocht ik iets ten onrechte op de site gezet hebben of over het hoofd hebben gezien neem dan contact met me op. Zie reactieformulier hieronder. (wordt niet gepubliceerd)

3 gedachten over “Zuid Amerika BB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s