Beroemd

SimpleStar-300px

Waarom vinden we massaal sommige zangers, muzikanten, dirigenten zo goed. Waarom zijn sommige muzikanten (in dit geval) zo uniek en worden het sterren. Hebben ze iets gemeenschappelijk?

Ten eerste, denk ik zo, moet je geraakt worden door de muziek. Maar er is meer. De uitvoering en vormgeving tellen ook mee.

Ik denk even aan Frans Bruggen wiens uitvoering van Oude muziek revolutionair vernieuwend was. Bowie, Prince en M. Jackson die uniek waren in hun performance en niets aan het toeval overlieten. Jimi Hendrikx wiens gitaar techniek fabelachtig was.

Laatst was ik naar een concert van Zefiro Torna, Vocal Consort Berlin en Ghalia Benali. Het publiek was vanaf de 1e minuut gegrepen, zowel door de oude (ME) muziek, de uitvoering en het idee erachter. Aan het eind zong het publiek mee!

Wat hebben deze muzikanten gemeenschappelijk? Wanneer ik zelf een concert meemaak en over muzikanten lees dan valt me op de overgave aan hun idee, aan hun muziek aan hun techniek en performance.

Die overgave zorgt ervoor dat de luisteraar weer weet waar het om gaat. Overbrengen van gevoel, een idee, sfeer.

Ook als je les geeft ben je daarmee bezig. Overgave aan de kinderen, de school, de kennisoverdracht. En de klik die je hebt wanneer het overkomt, begrepen wordt!

wordt vervolgd..

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s